Likya Yolu Haritaları, günceler, rota bilgileri, Likya Yolu GPS bilgileri, diğer tüm yazılara sayfanın üzerindeki MENÜ sekmesinden kolayca ulaşabilirsiniz

Üçüncü Göz: Likya Yolu tavsiyeleri (Altuğ-Mehmet yok)


Bizim blogumuza ilave olabileceğini düşündüğümüz üçüncü bir göz, daha da önemlisi her sene değişebilen patikalar sebebiyle bu notlarda (tüm parkurlar olmasa da) belki ekstra bilgiler bulursunuz.



Bu arada bu blogda ticari olmadığı sürece herkes deneyimini bize mail atarak paylaşabilir (altugsenel@gmail.com). Dediğimiz gibi parkurlar sürekli değişebiliyor. Hatta son zamanlarda ticari işletmelerin kendi işaretlerini çizerek yürüyüşçüleri kendi işletmelerine yönlendirdiklerini de duyuyoruz. Diyecek birşey yok. Çok yazık.



Yazılara PARANTEZ açarak biz de yorumlarımızı ekliyoruz. Umarız yardımcı olur.



Tekrar hatırlatalım; bu yorumlar ve yazılar bizim blog yazılarımıza ektir. Ancak bizim detaylı yazıları öncelikli olarak okuyup yürüyüş fotoğraflarnı incelemeniz, ardından ilave olarak üçüncü göz notlarını incelemeniz daha faydalı olabilir. 



------------------------------------------------------------------------------------------
2014 GEDELME-BEYCİK BÖLGELERİ (Ömer Faruk Gülşen)


Bu bölgenin Kemer,Tekirova gibi otel cennetlerine ve Tahtalı'ya yakın olması günübirlik yürüyüşçülerin de bu bölgelere gelmesini sağlıyor. Tahtalı'ya gerek Gedelme tarafından gerekse Beycik tarafından çıkışlarda işletmelerin işaretleri istekleri doğrultusunda değiştirdikleri ve yer yer yola tahribat verdiğini görmekte ve duymaktayız.

Özellikle Gedelme ve Beycik giriş ve çıkışında dikkatli olmakta fayda var. Beycik içerisine giriş yapıldığında işaretlere uymanız şart değil. Tahtalı'dan geliyorsanız köyün içerisindeki camiye doğru köy asfaltından inmeniz veya Tahtalı'ya çıkarken köyü bir an önce asfaltından yürüyerek Beyciği arkanızda bırakmanız size zaman kazandıracaktır. Buradaki işaretlerin artık ticari olduklarını söyleyebiliriz.


Göynük Yayla'dan çıkıp Gedelme'ye doğru yürürken Meşe çukuru bölgesi
Zincirlerle kapatılan yollar var.

Meşe Çukuru'nu arkada bırakıp asfalt yola
çıkıldığında görülecek tabela.
Gedelme 4, Göynük Yayla 7 km.
YANLIŞ YÖNLENDİRME
Göynük Yayla yönünden Gedelme'ye yürürken 2-3 km kala.
Buraya sapmadan düz devam edip hemen ileride asfalta
çıkmak gerekiyor. Asfalttan da yukarıya devam.

------------------------------------------------------------------------------------------
2013 GÜNCEL PARKUR BİLGİLERİ EKİM (ALTUĞ ŞENEL)


Antalya'da yapmış olduğum fotoğraf gösterisi, Kate Clow ile tanışmam ve arkadaşlardan gelen bilgiler doğrultusunda bazı detayları da sizlerle paylaşayım istedim.


KEKOVA - UFAKDERE (FAKDERE) BÖLGESİ

Kekova, Ufakdere (Fakdere) Mevkii’nde sahil tarafı tel örgüler sayesinde yürünmesi zor hale gelmiş durumda. Ufakdere’nin etrafı tel örgüyle çevrildiğinden boyalar da yok haliyle.

Daha önce de bizi bu konuda uyaran arkadaşların uyarıları doğrultusunda ve 2014 başında Ömer Faruk Gülşen’in düzelttiği babaları takip ederek bu bölgeyi geçebilirsiniz.

Burada sizlerin de devrilmiş, yıkılmış veya yürüyüşçüleri şaşırtacak işaretleri düzelterek katkı yapmanızı rica ediyoruz.

Aslında Likya Yolu’nun çeşitli bölümlerinde böyle yerler oluşmaya başladı. Bu tür yerlerde babalar yaparak alternatif yürüyüş yolunu belirleyerek bizden sonrakilere yol göstermemiz gerekiyor. Bu tür bölgeleri bize bildirerek burada duyuru yapmamızı sağlayabilirsiniz.

TEKİROVA-ÇIRALI SAHİL GEÇİŞİ

Antalya'da yaptığımız fotoğraf sunumu sırasında öğrendiğim kadarıyla Çıralı'dan hemen önceki koylardan birinde yapılaşma başlayacakmış. Bilginiz olsun.

Yürümemiş olanlar programlarına öncelikli olarak dahil ederse buranın betonlaşmamış halini görme fırsatı bulabilirler.


OVACIK (FETHİYE-ÖLÜDENİZ) , LİKYA YOLU BAŞLANGIÇ NOKTASI

Kate Clow ve burayı yürüyen arkadaşlardan öğrendiğim kadarıyla başlangıç noktasından birkaç yüz metre sonra otel inşaatı olanca hızı ile devam ediyormuş. Hatta otel patikayı tel örgülerle kapayarak geçişleri durdurmuş.

Kate Clow Fethiye belediyesi ile yaptığı görüşmeler maalesef sonuç vermemiş. Bu konuda belediye ile arası pek iyi değil haliyle.

İki alternatif var. Ya aşağıdan bir patika ile otelin ilerisine çıkartacak ya da Ovacığın arkasından Babadağ eteklerinden Kozağaç köyüne bağlantı yapacakmış. Likya Yolu elden geçirmeyi düşündüğü 2014 yılında belli olur muhtemelen. Girişi deniz tarafından yaparsa başlangıç için oldukça dik bir çıkış olacak gibi gözüküyor.


HİSARÇANDIR, LİKYA YOLU ANTALYA BAŞLANGIÇ NOKTASI

Kate Clow, Hisarçandır'dan sonrasına 2 günlük parkur ilave ederek yürüyüşçüleri Antalya'ya indirmeyi, böylece başlangıç noktasını daha kolay ulaşılabilir hale getirmeyi planlamış.

Muhtemelen 1-2 seneye bu 2 günlük parkur da yürünebilir hale gelir diye umuyoruz.



------------------------------------------------------------------------------------------
2013 EYLÜL YÜRÜYÜŞÜ (TUĞRUL GÜÇLÜ) 

OVACIK-BEL


Yazıdıklarına PARANTEZ açarak (büyük harfle yazan bölümler) biz de yorumlarımızı ekliyoruz. Umarız yardımcı olur.



Merhabalar



Öncelikle bu bilgilendirici site için teşekkür ederim.



2 kişi olarak 29 Eylül -2 Ekim 2013 tarihlerinde sizin 2011'de Ovacıktan başlayan güzergahınızı aynen takip ederek Bel'e kadar yürüdük. Hatta Sydma'da çadır attık.



Bazı güncellemelerim var ilgilenenlere faydalı olabilir


*)Ben sizin wikiloc'taki koordinatları IOS için GPX tracker uygulaması ile açtım. Oldukça faydalı oldu. Tavsiye ederim (BU KONUDA SORU SORAN ÇOK ARKADAŞ OLUYOR İŞLERİNE YARAR UMARIZ)

*)Ölüdeniz çıkışında ilk kahvaltıyı sizinle aynı yerde yaptık :) manzara nefisti

*)Faralya-Kabak-Alınca arasında işaretler açısından dikkat gerektiren bir yer var. Likya yolu işaretinin karşısında çok dar bir patika iniyor. Bunu anlamanın yolu da patikanın girişindeki babalar. Sanıyorum siz de bizim gibi ıskalayıp geri dönmüşsünüz o yolu. Yaklaşık 30dk boşuna yürüdük. Bu işaret aşağı artık Faralya’dan Kabak inişine geçildikten sonra gözüken ilk Likya yol tabelasından biraz sonra. Zaten uzun bir süre işaret görmezseniz anlarsınız. (YANLIŞ ANLAMADIYSAM BİZİM İLK GÜN FARALYA-KABAK ARASI OLAN NOKTA. TAM KABAK İNİŞİNİN BAŞLADIĞI YER. DİKKAT ETMEK LAZIM. BİZİM YAZILARDA DA 2011 - 1.GÜN'DE YAZIYOR.)

*)Alınca girişinde Bayram'ın yeri adında bir pansiyon var. Sanıyorum sizin notlarınızda yazan Bayram olabilir kendileri. Biz ordayken kendisi yoktu. Çok güzel bir manzarası var. (KİRAYA VERDİĞİ BUNGALOWLAR VAR. EĞER KALABALIK BİR TURA DENK GELİNMEZ İSE KALINABİLİR)

*)Ben de bir başkasından duydum fakat Alınca'dan bakınca aşağıda gözüken sahil Caretta Caretta'ların yumurtlama alanıymış galiba. Vakti, ilgisi ve enerjisi olanların dikkatine

*)Yorgunluğun da etkisi ile Boğaziçi-Sydma çıkışı bize bir hayli zor geldi. Çadırı Sydma'daki mezarların hemen yanındaki alana attık. (LAHİTLER CİVARLARINDA GENİŞ ALANLAR VAR. SU ve GENEL İHTİYAÇLAR İÇİN DODURGA’YA ÇANTASIZ GİDİP GELİNEBİLİR.)

*)Dodurga köyü muhtarının evinde çay içtik. İlaç gibi geldi. Kendisi Rasıh Mete. İletişim bilgilerini isteyenler mail atabilir. (TUĞRUL BURADA RASIH MUHTARIN TELEFONUNU VEREBİLİRSE ÇOK İYİ OLUR.) 

*)İmam Özcan artık Dodurga köyünde çalışmıyor. Kendi köyünde çalışmaya başlamış

*)Dodurga'dan Bel'e çıkarken inşaat nedeni ile bazı işaretler kaybolmuş. Köyden birisi halimizi görüp yardım etmese dere tepe yukarı çıkacaktık. Camiden sonraki ilk çeşmeyi gördükten sonra dikkat yani (BİZİM YÜRÜDÜĞÜMÜZ SENE BU KARIŞIKLIK YOKTU. RAHATLIKLA BULABİLMİŞTİK İŞARETLERİ)

*)Bel köyü girişinde bir pansiyon var. İsmi Fatma Pansiyon. Fotolar pek kaliteli değil ama düzgün bir yer olduğunu düşnüyorum ben. Fiyat nedir bilmiyorum fakat. (ACİL BİR DURUM OLDUĞUNDA TERCİH EDİLEBİLİR BELKİ??)







*)Kozağaç, Bel, Dodurga'da çeşmeler var. Kirme-Faralya arası çeşmeler var fakat biz kullanmadık çünkü çeşme arılarla kaplı gibiydi bizde sıcakta arıları kızdırmak istemedik. Kabak-Alınca arası su kaynağı görmedik. (BU BÖLGELERDE SU KAYNAKLARI ARALIKLARI MAKUL DENEBİLİR. BİR TEK KABAK-ALINCA ARASI ÇIKIŞ UZUN OLDUĞUNDAN YANINIZDA SU HAZIR BULUNMALI)



*)Biz yağmur nedeni ile yürüyüşü Bel'de kestik çünkü çadırımız yazlıktı. Oradan geçen bir araçla Karadere’ye gittik.Oradanda Kınık'a yürüyüp dolmuşla Kalkan'a geçtik. Tabi Kınık'ta Xhantos'u ziyaret ettik.



*)Ovacık'ta Ertek Otel'de(25TL kişi başı) , Kabak'ta Full Moon Pansiyon(50TL) kaldık.



Şimdilik aklıma gelenler bunlar.



Herkese iyi yürüyüşler



------------------------------------------------------------------------------------------

2013 NİSAN YÜRÜYÜŞÜ (EMRE ÖZTÜRK)

2013 Nisan ayı başında Likya Yolu’nu yürüyen Emre Öztürk sağolsun bize tavsiyelerini ve yazılarını ulaştırdı. Bizim blogumuza ilave olabileceğini düşündüğümüz üçüncü bir göz Emre'nin gözü.



Burada belirtmemiş ama Fethiye çıkışında, yani ölüdenizi gördüğümüz o harika manzaranın orada bir tesis yapıldığını söyledi. İnanması bile zor geliyor ama doğru olduğuna ihtimal vermek bile çok acı geliyor.



Emre’nin programı biraz karışıktı. Daha doğrusu çok isanın yaptığı gibi kısa zaman diliminde popüler yerleri yürümeyi tercih etti. Bizde de benzer durum var. Çalışınca bu kadar oluyor maalesef.



Yazılarına PARANTEZLER açarak biz de yorumlarımızı ekliyoruz. Umarız yardımcı olur.



Kaş’a ulaşım

Kaş’a Fethiye Otogarından son Dolmuş akşam saat 20:30 da. Fethiye – Kaş arası 2 saat 15 dakika sürüyor.



Fethiye ile Antalya arasındaki ilçelerin taşımacılığında Batı Antalya firması çalışıyor. (Antalya - Kaş arası ise yaklaşık 4 saat sürüyor). İnternet siteleri var gitmek istediğiniz yerlerin saat ve fiyatlarını öğrenebilmek için web sitelerindeki iletişm kısmından ofis bilgilerini ve telefon numaralarını alabilirsiniz. Dolmuş saatleri ve fiyatları konusunda gitmeden önce bilgi almanızı veya numaraları cep telefonunuza kaydetmenizi öneririm.

Kaş - Boğazcık



Sizin performansınız harika ve su haricinde parkuru rahatlıkla tamamlamıştınız. Ancak ben zorlandım. Özellikle Boğazcık’a doğru son kilometrelerin tırmanış olması oldukça zorladı. (Bu paragrafı silmeyelim dedik. Gururlandık kendimizle)



Ben manzaranın büyüsüne kapılıp rehber kitabın tek başına ağır çanta ile yürümeyin uyarısının yapıldığı parkura girdim. (Burası Limanağzı sahilinden iplere tutularak gidilen, büyük sırt çantaları ile geçmenin biraz riskli olacağı bir patika) Manzara harika, yol antik mezarların içinden devam ediyor. Ancak yorgunken çok tehlikeli olabilir. O nedenle Boğazcık yönünden gün boyu yürüyerek gelenlere kesinlikle tavsiye etmem.



Yola benim gibi Kaş'tan başlıyorsanız Boğazcık hedefi oldukça uzun gelebilir. Almanların 2011 basımı rehber kitabında da tavsiye edildiği gibi yanınıza yeterli su alınıp, Körmen Adası hizasındaki açık alanda gecelenebilir. Birçok Alman orada geceleyip, sonraki gecelemeyi Aperlae’de (Purple House) yapıyor. (Eğer su rezervinize güveniyorsanız bunu biz de tavsiye edebiliriz aslında. Hatta bu sene Kaş’ta gittiğimiz berber Boğazcıklıydı. Bize bu alana muhtarlığın çeşme yapacağını söyledi. Ancak bu yoruma şimdilik güvenmeyin.)



Boğazcık'ta tek konaklama imkanı Ali House'da. Toplam 2 adet odası var. Odaları kişi başı uygun sayılabilecek bir fiyatta kahvaltı ve akşam yemeği dahil. Bahçesine çadır da kurulabilir. Duş ve tuvaletinin de ortak olduğunu belirtelim. Eğer bu odalar dolu ise tek konaklama alternatifi çadır. Rehber kitapta Kılınçlı köyünde de konaklama imkanı olduğu yazıyor. Ancak sorduğumda böyle bir imkanın olmadığını söylediler.



Boğazcık – Üçağız



Yol orta zorlukta. Aperlae kesinlikle mola verilerek gezilmesi gereken bir yer. Orada bulunan Purple House’ta hem çadır hemde pansiyon konaklaması yapılabilir.

Burada sizinde belirttiğiniz bir şeyi açmak isterim. İçme suyu dahil bütün gıda maddeleri yolu olmayan bu pansiyona büyük uğraş ve maliyetlerle getiriliyor. Çadır konaklaması ücretsiz. Özellikle çarşafların yıkanması ve bulaşıklar için gerekli tatlı su ve enerjinin üretilmesi pahalı ve zor bir uğraş gerektiriyor. O nedenle fiyat politikasına saygı duymamak elde değil. Özellikle odada kalmayı planlıyorsanız rezervasyon şart derim. (Purple House’un iletişim bilgileri blogda mevcut)

Üçağız’da çadır kurarak kalabileceğiniz bir pansiyon maalesef yok. Sadece turistik pansiyon ve restaurantlar var. Oda fiyatı sezon açılmadığı zamanlarda hesaplı olabilir. Ancak sezon fiyatları bu bölgede oldukça yüksektir. Almanların rehber kitabında da belirtildiği gibi Üçağız’dan sabah saat 08:00’de bir dolmuş var. Bu dolmuşla Demre’ye gidebilir veya anayola çıkabilirsiniz. (Üçağız’dan Kaş’a dolmuş yok. Bu arada yine 08:00’de de Demre’den Üçağız yönüne dolmuş var). Demre’ye gittiğinizde gerek Antalya yönüne gerekse Fethiye yönüne dolmuşlar bulabilirsiniz.

Üçağız markete yakın büyüklükte, neredeyse her çeşit ürün ve ürün çeşitliliği bulunan bir bakkala sahip. Bu bakkal 08.00 den sonra açılıyor. Her türlü acil ihtiyacınızı buradan sağlayabilirsiniz.

Üçağız – Çayağız/Demre

Yol kolay gibi görünse de iniş-çıkışların eksik olmadığı, zeminin kayalar nedeniyle size sek sek oynattığı orta zorlukta bir parkur. Ben Kale’ye gitmedim. O nedenle yolu takip ettim.



Çayağzı’na vardığınızda, yani yürüyüşün sonunda Andriake Kamping reklam yazısından kumsala inmeyi unutmayın. Yoksa benim gibi 15 dakika tepeye sardırır sonra geri dönersiniz. (sanırız ki Emre bizim 2013 yılında Myra-Gürses patikasına girmiş. İyi daha fazla yürümemiş)



Andriake Kamping’den Demre’ye doğru asfalttan yürürseniz (yaklaşık 2-3km). Futbol Sahasına ulaşacaksınız. Oradan Antalya yönüne doğru giden tüm otobüs ve dolmuşları durdurup binebilirsiniz. Ben Kumluca’ya bu şekilde ulaştım. Dolmuş mutlaka Demre ve Finike Otogarı’na giriyor. Otogar civarındaki market ve bakkallardan alışveriş yapabilirsiniz.

Çayağız/Demre - Karaöz – Gelidonya Feneri - Adrasan

Karaöz’e gitmek için öncelikle Mavikent’e gitmeniz gerek. Mavikent’te Kumluca’dan dolmuş var. Burada dikkat edilmesi gereken dolmuş Kumluca Otogarına gidiyor Kumluca Otogarı şehir dışında). Ancak Mavikent dolmuşları oradan geçmiyor. Şöföre söylerseniz sizi Mavikent dolmuşlarının geçtiği Kumluca içerisindeki yol ayrımında indirecektir.



Mavikent–Karaöz arasında dolmuş’un sadece sabah olduğu söylendi. Bu yaz sezonu harici normal bir durum. Karaöz’e sadece taksiyle gidebilirsiniz. Ancak ticari taksi görünürde yok. (Biz yine de 5 km.lik bu yolu yürümenizi tavsiye ederiyoruz)



Bakkal alışverişi için son fırsat Mavikent denebilir. Karaöz’deki bakkallarda maalesef aradığınızı bulabilmek biraz zor.



Çadır konaklaması için Korsan koyunu tercih edebilirsiniz (kesinlikle doğru bir tercih). Vakitlice giderseniz çeşmesi olan bu harika koyda denize girmek içinde bir fırsat olacaktır.



Karaöz – Adrasan arasındaki parkuru zorluğu neredeyse birbirine taban tabana zıt iki parkura bölebiliriz. Birinci parkur (Karaöz - Gelidonya Feneri) normal stabilize yol devamında harika zeminde tatlı bir eğimle sizi neredeyse Gelidonya Fenerine kadar götürüyor İkinci parkur (Gelidonya Feneri – Adrasan) ise 3 farklı iniş ve çıkıştan oluşuyor. Hangi yönden giderseniz gidin iniş ve çıkışlar oldukça zorlu. Kendi adıma konuşmam gerekirse Kabak Koyu-Alınca arasındaki 3 km’de deniz seviyesinden 790 metreye ulaşan çıkıştan daha fazla zorlandığımı belirtmek isterim. 



Bu parkur için tam bir gün ayırmakta ve güne erken başlamakta fayda var. Su ihtiyacı herkese göre değişir ancak ben normal günlük su tüketimimin 2 katını taşıdım ve susuzluk çekmedim. Elbette Nisan ayının ilk haftasında yürüdüm. Mayıs, Haziran aylarında su ihtiyacı daha fazla olabilir.



Adrasan’da da Karaöz’de olduğu gibi saat 07.30’da bir dolmuş olduğunu söylediler. Ticari taksi elbette yok. Ana yola çıkmak için yöre halkından ücreti karşılığında yardımcı olmasını isteyebilirsiniz.


------------------------------------------------------------------------------------------
APERLAE BİLGİ TABELASI- PURPLE HOUSE  (RIZA CÜCE)

Purple House işletmecisi Rıza gayet güzel bilgilendirici bir Aperlae Antik Şehiri tabelası hazırlamış. Sağolsun bizim websitesini de referans kaynak olarak göstermiş. Kendisinden gelen fotoğrafı paylaşalım dedik. Biz görmedik ama yakın zamanda Aperlae'den yolu geçenler bunu tabelayı görebilir. İngilizce olması da ayrı bir güzel olmuş.


Aperlae antik şehri bilgilendirme tabelası - Purple House

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال