Likya Yolu Haritaları, günceler, rota bilgileri, Likya Yolu GPS bilgileri, diğer tüm yazılara sayfanın üzerindeki MENÜ sekmesinden kolayca ulaşabilirsiniz

Kelebekler Vadisi İnişi ve Bilgilendirme

Likya Yolu’na Fethiye’den başladığınızda ilk yerleşimlerden biri olan Faralya’nın sahil bölümünde Kelebekler Vadisi bulunuyor. 


Faralya’dan Kabak tarafına devam etmeden önce Kelebekler Vadisi görülmeli ancak inişinde dikkatli olmak gerekiyor.



Yıllardır halatlarla inildiği için bazı yürüyüşçüler tarafından tehlikeli görülüyor. Yükseklik korkusu, çok ağır çanta veya diz/bacaklarda sakatlığı olanlar için buradan inmeyi tavsiye etmek doğru olmaz.



Öncesinde iniş boyunca kırmızı noktaları takip etmeniz gerektiğini hatırlatalım.

Toplamda irili ufaklı 4 halat geçişi var. İkisi yaklaşık 4-5 metre uzunluğunda, geri kalan ikisi biraz daha kısa ve denge amaçlı. Geri kalan bölümler dar sayılabilecek, zaman zaman dik hale gelen patika. Bazı geçişleri yaparken sağa sola dikkat etmek lazım. Dalgınlıkla ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz.

Bunları bize göre hiç yaşamayacaksınız hatta “abartmışsınız” diyeceksiniz ama uyarılar önemli. Yürüyecek birçok arkadaş bu inişleri merak ediyor dolayısıyla inişin dikkat gerektirdiğini belirtelim isteriz.



Acele etmeden sakin bir şekilde inildiğinde iniş tahmini olarak 1-1.5 saat sürecektir. Eğer günübirlik indiyseniz çok yorulmayın çünkü bu yolun çıkışı da var.



Özetle, Likya Yolu’nu yürüyüp Kelebekler Vadisi’ni görmeyi düşünenler için programlarında minimum yarım günü ayrımalarında fayda var. Sabah Ovacık’tan yola çıkıp, Faralya’ya varıp, Kelebekleri görüp sonra Kabak’a yetişebilirmiyiz diye soracaklara “yetişemezsiniz” diyebiliriz.



Halatlarla inildiğinden olsa gerek Kelebekler Vadisi bölgenin hızlı değişim ve bozulmasına nispeten karşı koymuş diyebiliriz. Merdiven türevi bir yapı olduğunda günde 3000 kişinin inmesi ile günde 300 kişinin inmesi aynı şeyler değil tabii. İnemeseniz bile Ölüdeniz’den buraya ve çevre koylara tekne turları da var.



Zamanınız varsa ve programınız dahilindeyse Kelebekler Vadisini görmeden yola devam etmeyin. Denizi ve doğası tüm dünyadan izole. İşletme var ama genelde gönüllülük ilkesi ile çalışan genç arkadaşlar var. Kendi çadırınızı kurmaya eğer kalan kişi sayısı fazla ise yer bakımından kamp sorun olabilir. Aşağıda bungalow ve kurulu çadırların olduğu bir işletme var. Detaylar için telefon edebilirsiniz isterseniz. (yenikelebeklervadisi.org)


Bu bölgeye has kelebeğin adı Kaplan Kelebeği (Jersey Tiger) ”Euplagia Quadripunctaria”. Benzerinin Rodos Adası’nda da olduğu söyleniyor ama sahile bu kadar yakın değil. Yani görebilmek biraz daha meşakkatli. Temmuz-Ağustos aylarında iç tarafta kalan şelalenin civarlarında yüzlercesini görebilirsiniz.

Fethiye Otogar’dan direk Faralya’ya minibüsler var. Kelebekler Vadisine iniş ve çıkışın hayati risk taşıdığını önemle hatırlatıyoruz. Mutlaka nokta şeklindeki işaretleri takip edin. Kendi yolunuzu bulmaya çalışmayın.
Kelebekler vadisi inişi Likya Yolu rotaları içerisinde değildir. Likya yolcularının da merak ettiği Kelebekler Vadisi inişi için kısa bilgi de verelim:
Likya Yolu'nun en güncel rota/su bilgilerinin "Adım Adım Likya Yolu" kitabı ve ekinde bulunan A2 boyutundaki haritada bulunduğunu belirtelim. İkinci baskısının hazırlandığı, Eylül 2020'de piyasaya çıkması planlanan Adım Adım Likya Yolu kitabını internet mağazalarında, kitapçılarda bulabildiğiniz gibi aşağıdaki linkten de imzalı olarak sipariş edebilirsiniz.


Yaptığımız inişlerden açıklamalı birkaç fotoğraf paylaşalım. İniş senelerdir aynı. Değişmiyor. Fakat iplerin kalitesi zamanla azalabiliyor. Yenilenip yenilenmediğini bilemeyiz. İnmeden önce mutlaka öğrenmeniz gerekir.

Sabahın ilk ışıkları ile Kelebekler Vadisinin görünüşü

Bu da öğle vakti sahilin görünüşü


Uzun halat inişlerinden biri

İniş sırasında basacak yerler var

Bazı zamanlar geniş adımlar atmak gerekebiliyor.

Denge gerektiren kısa inişlerden biri

Bu da uzun inişlerden biri

Biraz dikkat edilirse sorun çıkmayacaktır.

Halat haricinde de dikkat etmek gerekiyor.
Patikalar dar, çarşak ve zigzaglı.
Acele etmeyin.

Çıkış sırasında da aklınıza gelirse dinlenin.

Ovacık-Faralya-Kabak arasında bunu görürseniz
gövdesinin tadına bakın mutlaka.
Yabani sarımsak.

Kelebekler sahilinden Faralya'ya bakış

Yerel işletmelerin kurdukları çadırlar görülüyor.

Ağaçların arkasında da cafe/restoran ve bar var

Ekin zamanı
Kaplan Kelebeği - Eupoglia Quadripunctaria
(yenikelebeklervadisi.org'dan alınmıştır)

Aşağıya inemedim diye üzülmeyin.
Yukarıda da bir o kadar güzel manzara var.
Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال