Likya Yolu Haritaları, günceler, rota bilgileri, Likya Yolu GPS bilgileri, diğer tüm yazılara sayfanın üzerindeki MENÜ sekmesinden kolayca ulaşabilirsiniz

Likya Yolu "Çöp" Etkinliği Yol Notları - Kasım 2017

Betonlar arasında yaşıyor olmak, doğanın yeşiline, denizin mavisine olan hasreti arttırıyor. Doğayı tanımak, çiçeğe, toprağa, suya dokunabilmek için şehir dışına kaçmak gerekiyor. Günübirlik veya konaklamalı bir doğa faaliyeti şehirden uzaklaşmak için anlamlı bir sebep olsa da artan talep ve ticari kaygılar doğanın kirlilik alarmı vermesine sebep oluyor.

Doğada çantadan ayakkabıya kadar giyimimize özen gösterirken, üzerinde durmamız gereken, yemek ve temizlik malzemelerinin dolularını şehirden doğaya kadar sırtımızda taşıyıp, boşlarını birkaç kilometre ilerde bulunan yerleşimlerde çöp kutularına bırakmıyor olmamız.

Farkındalık yaratabilmek adına 10-13 Kasım tarihleri arasında gönüllü “çöp toplama” organizasyonuna öncülük yaptık. Kirliliğin önemine vurgu yapabilmek için popüler kültür rotası Likya Yolu’nun kirli olduğu gözlemlenen 45 km. uzunluğundaki Karaöz, Gelidonya Feneri, Adrasan, Çıralı rotasını tercih ettik.

Herkesin katılımına açık olan gönüllü faaliyette buluşma noktasına her katılımcı kendi imkanları ile ulaştı. Çöp toplama ile geçen iki günlük yürüyüş sırasında gelişi güzel yakılmış yangın riski taşıyan kamp ateşleri, ıslak mendiller, konserve kutuları ve pet şişeler ile karşılaştık.

“Yapacak birşey yok.”, “Zaten çöplerimi taşırım.” demeden doğayı temiz tutma bilincini arttırmalı, yollarda ayak izlerimiz dışında bir iz bırakmadan sadece anılarımızı şehire taşıyabilirsek geleceğin gezginlerine daha temiz bir dünya bırakmak hepimizin elinde.

Bu güzel sinerjiyi oluşturan, destek olan herkese çok teşekkürler. Hepberaber güzel şeyler yapabileceğimizi gördük. Buraya eklenen gönderilerin ötesinde; Yola, doğaya, değer verdiklerimize sahip çıkabildiğimizi gösterdik.

Bu arada Gelidonya Fenerine bu güzel günün hatırası olarak bir keçiboynuzu ve zeytin ağacı diktik. Nerede mi? Fenere Karaöz tarafından ulaştığınızda yukarıda düzlüğe gelmeden sağdaki açık yamaçta. Yanyana duran bu iki fidanı gelen giden fenerde içmeye uygun olmayan kuyudan su çekerek herkes sulayabilir. Kendi sularını tüketmeden tabii...

ETKİNLİK İLE İLGİLİ SÖZCÜ GAZETESİNDE ÇIKAN HABERİMİZ


Yola çıkıyoruz. Karaöz.


Orman Yolundan fener patikasına giriş. Buraya kadar çok çöp topladık.


Korsan Koyu'ndan 3 km. yürüdük ve bu kadar çöp topladık.

Gelidonya Hatırası - 1
Fidanlar bu fotoğrafın sağındaki adaları gören açık yamaçta.

Gözüm kapalı çıkmış, burada ben çıkmamışım diyenler için
Gelidonya Feneri Hatırası - 2

Fenerin aşağısına diktiğimiz iki fidandan biri (Keçiboynuzu)

Bu da zeytin ağacımız.

Gavurharman Belinde gelişi güzel yakılmış kamp ateşleri. Herbirinde çok sayıda teneke!! konserve kutusu vardı.

İkinci gün başlıyor. Adrasan.

Musa Dağı'na çıkarken kısa bir mola

Musa Dağı'na doğru adım adım çıkıyoruz.

Çık çık bitmiyor ama herkesin keyfi yerinde.

Musa Dağı'nda kulübenin yanında yakılmış bir kamp ateşi daha. Teneke ateşte yanmaz ki??

Musa Dağı'ndan Çıralı'ya doğru yürümeye başlıyoruz.

Çam ormanı sonrası sandal ormanı içerisinde mola veriyoruz.

Dağdan böyle bir çöp torbaları ile indik. Çoğu konserve ve cam.

Çöp olmayınca doğa böylesine güzel.

Olympos'ta çöplerden kurtulma zamanı.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال