Likya Yolu Haritaları, günceler, rota bilgileri, Likya Yolu GPS bilgileri, diğer tüm yazılara sayfanın üzerindeki MENÜ sekmesinden kolayca ulaşabilirsiniz

ÖNEMLİ UYARI - Boğazcık'ta işaretlerin değişmiş olması, sorunlar ve yazılı ve resimli çözümler

2015 ilkbaharı ile birlikte Kaş yönünden gelip Boğazcık'a doğru tırmanan yerli ve yabancı yürüyüşçülerin (özellikle ilk defa yürüyorlarsa) çıkış sırasında orjinal yol işaretlerinin değiştirilmesinden kaynaklı olarak, ters yöne giderek ciddi zaman kaybı, hatta geldikleri yere geri döndüklerini (sahile) duyuyoruz ve okuyoruz. Bu durum hepimizde can sıkmaya ve paniğe yol açmaya başladı. Sonuçta yabancı bir coğrafya ve özellikle kaş'tan tek bir seferde yürünüyorsa Boğazcık'a tırmanmak akşam saatlerini bulduğundan moral bozukluğu yaratıyor.

Bu tür yol işaretlerinin ticari amaçlı olarak değiştirilmesi çok sık görülmeye başladı. Ancak bu nokta susuz ve yerleşimin sık olmadığı Kaş-Boğazcık bölümünde çok kritik bir konumda kalıyor.

Altuğ ve Mehmet olarak bu durumu Mayıs yürüyüşümüzde yerinde tespit edelim dedik.

Bu bölümde geçmiş yıllara göre toprak araç yolu açılarak yollar genişletilmiş. Bu değişikliği fırsat bilenler de kendilerince yolu değiştirmişler. Bu durum yürüyüşçü sayısını eğer GPS kullanmıyorlarsa şimdiden azaltmaya başlamış durumda.

Sahilden Boğazcık'a doğru çıkarken yaklaşık 1 km. sonra bir keçi ağılının yanından geçiliyor. Ağıla gelmeden hemen önce patikadan toprak yola çıkılıyor. Ağılı geçtikten sonra toprak yol genişliyor ve daha belirgin hale gelmeye başlıyor. Bu noktadan (ağıl) yaklaşık 5-10 dakika sonra (en fazla 200 metre kadar yürünüyor) toprak orman yolunun "T" şeklinde ayrıldığı noktaya ulaşılıyor. Burası son senelerde yol genişletme çalışmaları sebebiyle her iki yöne de yol var gibi gözükse durum böyle değil maalesef.

Yürüyüşçülere birbirine benzeyen sağ veya sol şeklinde bir seçenek sunar gibi duran "T" yol ayrımında denizi/sahili solunuza alarak SOLA yani karşınızda kocaman dikilen Egegediği tepesine (Kaş istikameti) doğru dönmeniz gerekiyor. İŞARETLER VAR AMA "T" AYRIMINDA SAKIN SAĞA SAPMAYIN. SAĞDAKİ İŞARETLER LİKYA YOLU İŞARETLERİ DEĞİL.


İşte harita üzerinde "T" ayrımının olduğu nokta. Sağa sapmayın. Doğru olan yol sarı ile çizilmiş rota.

Tam "T" yol ayrımının olduğu nokta. Tam karşısı buradan görünmüyor ama Boğazcık.
Bu "T" ayrımına gelmeden sağda Aperlae/Purple House ve Apollonia Lodge tabelası bulunuyor. "T" ayrımında sağda işareti görüp hemen aldanmayıp denizi solunuza alıp sol koldan devam ettiğinizde telefon direkleri üzerinde eski işaretleri görmeye başlayacaksınız.

"T" ayrımından Kaş istikametine doğru sola saptıktan yaklaşık 100-200 metre sonra yol sağa sapıyor ve yeniden köye doğru yükselmeye başlıyorsunuz.

Ayrımdan sonra da Boğazcık'a kadar neredeyse tamamı bu orman yolundan çıkılıyor. Sadece bir bölümde patikaya girilerek 700-800 metre patikadan yürünerek eski bir sarnıca çıkılıyor. Bu patika kaçsa bile toprak yol köye çıkıyor zaten.

Duyduğumuza göre yol boyunca Boğazcık'tan öteye yolun uzun ve zor olduğunu söyleyenler çıkabiliyormuş. Bunu diyenlere inanmayın çünkü Kekova parkurlarının en zor kısımları Kaş-Boğazcık etapları olup, özel bir sebebiniz yoksa Likya Yolu'nun en keyif ve heyecan veren parkurlarının araç ile bypass edilmesine izin vermeyin.

Aşağıda fotoğraflarla da durumu tariflemeye çalışacağız ancak karışıklığı engellemek için;

- Mümkünse sahilden sonra çıkışa başladıktan sonra GPS'inizi aktif hale getirerek doğru olduğunu bildiğiniz bir rotayı takip etmek. Bizim aşağıda paylaştığımız rota birebir orjinal rotanın takip edildiği, herkes tarafından kullanılan güvenilir dosyalardan biri.


- Patikalar sonrası keçi ağılı ve toprak orman yollarına ulaştıktan sonra daha dikkatli olup "T" şeklindeki yol ayrımında sola devam etmeyi (Kaş istikametinde çok yüksek karşınızda dikilen soldaki Egegediği Tepesi) atlamamak. Çünkü sizi yanıltacak yol işaretini sağda görebiliyorsunuz ki solda hemen işaret görebilmek mümkün değil. Dalıp sağa saparsanız ciddi zaman kaybı yaşayabilirsiniz. Zaman kaybının ötesinde kaybolma riskiniz de olabilir. Geçtiğimiz yıllarda (2015) yabancı bir turist grubunun bir şekilde sahile geri ulaşıp yola devam etmekten vazgeçip sahile tekne istediğini biliyoruz.

Patikadan toprak yola çıkılıyor.


Toprak yol keçi ağılının yanından geçiyor.


Keçi ağılından sonra toprak yol daha belirgin hale geliyor ve genişliyor.


Yol ayrımına ulaşılmak üzere. Sağda yol kenarında Purple House ve Apollonia Lodge tabelası var.


Ekip kendinden emin bir şekilde yürüyor ama ileride yol karışacak.


"T" yol ayrımına ulaştık. Sağa baktığımızda hemen önümüzden gelen arkadaşlarımızdan biri doğru yönde olduğunu sanıyor ama durum öyle değil maalesef.

"T" ayrımından Kaş yönüne doğru soldan devam ediyoruz. Karşıda Egegediği Tepesi. Deniz solumuzda kalıyor.
Burası çok kritik bir nokta!!!!


Yol ayrımına ulaşmadan yol kenarındaki tabela.


Ekip soldan yola devam ediyor.


Sağa sapanlar arkadan bize yetişiyor. Boğazcık'tan Kaş' yönüne doğru gidenler için de buradan aşağı sahile doğru sağa dönmek gerekiyor tabii.


Sola saparak denizi solumuza aldık ve yürümeye devam ediyoruz.


Deniz solumuzda kaldı. Aşağıda Körmen Adası görünüyor.


Toprak yoldan devam ediyoruz. Karşımızda koca bir tepe var. Egegediği. Yol kenarlarında işaretleri görebiliyoruz. Muhtemelen yol genişletme çalışmaları sırasında birçoğu kaybolmuş.


Sola sapınca manzara daha güzel. Solumuzda aşağıda dün gece kamp attığımız Üzümlü İskelesi ve Körmen Adası gözüküyor.


Biraz sonra yönümüzü yeniden Boğazcık'a çeviriyoruz ve tam bir 90 derece sağa doğru saparak çıkışa devam ediyoruz.


Bu naktadan sonra köye tırmanış devam ediyor.


Çıkışa devam.


Yolun sola doğru kıvrıldığı noktada hemen sağda babalar bizi yeniden patikalara davet ediyor. Toprak yoldan devam etmiş olsak yine köye ulaşabilirdik ama amaç kırmızı-beyaz işaretleri takip etmek.


Mola da dahil yaklaşık 15-20 dakikalık bir yürüyüşün ardından eski sarnıca ulaşıyoruz ve toprak yola yeniden çıkıyoruz.


Sarnıcı arkamızda bıraktık. köye doğru ilerliyoruz.


Yol tabelası varsa sorun yok.


İşte harita üzerinde "T" ayrımının olduğu nokta. Sağa sapmayın. Doğru olan yol sarı ile çizilmiş rota.



Bölge işletmecilerinden biri tarafından yapıldığından artık kesin emin olduğumuz, bölgenin korkulu noktası olmaya başlayan, emin olmak için çok kere kendisi ile konuştuğumuzda başta inkar etse de sonrasında oğlunun hem özür dilemek hem de işaretleri düzelteceğini söylemek için bizi aradığını belirtelim. Ancak yol işaretlerinde maalesef herhangi bir değişiklik olmadı. Detaylı anlatabilmek için yerinde fotoğraflarla tespit yaparak yürüyüşçüler ile paylaşmayı uygun gördük. İşaretlerin değiştirildiği aşikar çünkü 4 sene önce yürüdüğümüzde tek bir yol vardı. Elinizin altında bizim yukarıda verdiğimiz GPS bilgileri veya tarifler varsa bu kaosu yaşamadan atlatmış olursunuz.


Bilinen ve yol boyunca sıkça uğranan bir işletmeci olmasına rağmen daha fazla müşteri toplayabilmek adına bu tür bir hata umarız en kısa zamanda giderilir çünkü farklı amaç ile işaretlenmiş bu yola girip kilometrelerce yürüdükten sonra eğer bölge işletmecisi yukarıda bir ağacın dibinde sizi beklemiyorsa yerli yabancı herkesin işi zor. Yolunu kaybedip Üzümlü sahiline geri dönüp sahile tekne yardımı çağıran bile oldu yakın zamanda.

Konum, hizmeti ve imkanları itibariyle işaret değiştirmek gibi bir yönteme bu bölgede hiç ihtiyacı olmamasına rağmen neden ısrarla bu yola başvuruluyor anlayabilmek güç. Zorlu bu kısım daha da zorlaştırılmadan umarız hatalardan bir an önce dönülür.

Güzel konulardan bahsedelim derken bu bilgilendirmeyi de yapmak durumunda kalıyoruz çünkü burası 2015 yılından bu yana birçok yürüyüşçü arkadaşı ve turisti zor durumda bırakmaya devam ediyor. Kimse ile ticari bir bağımız veya karalama niyetimiz kesinlikle olamaz zira yolun aslına uygun şekilde korunması daima birinci önceliğimiz.
Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال